Gardrób rendezés- Legjobb tippek a használható gardróbhoz – Stílus

Amikor elkezdtem a stílus coachingot tanulni, az egyik meglepően hasznos eredménye az lett, hogy sokkal tudatosabban kezelem a gardróbom és okosabban vásárolok, mint korábban. Már nem érzem azt, hogy ellepnek a ruhák, állandóan vennem kell valamit, mert úgy érzem nem elég az, ami van.

Ok bevallom. Szeretem a szép ruhákat és kiegészítőket. Egyszerűen elragadnak az anyagok, a színek, a formák, hogy elképzelem milyen lesz majd hordani, mivel lehet összeegyeztetni és ha néha te is ilyen állapotba kerülsz, mint néha én, akkor egy idő után nehezebb a gardróbod megfelelő méretűen tartani. Egy idő után pedig azt veszed észre, hogy lassan egy külön lakást bérelhetnél a ruhádinak. Egy óriási gardrób nem biztos, hogy jobb, mint egy kisebb, amiben jól kombinálható darabok találhatók.

Na ez az érzés, mióta jól elsajátítottam a gardrób rendezési alapokat megszűnt. Nagyon jól kombinálható darabokat vásároltam és vásárolok, megszabadultam egy csomó olyan dologtól, amin korábban nem volt szívem túladni, pedig már nagyon ideje volt. Ezeket az apró trükköket és ötleteket szeretném most veled is megosztani és azt, hogy hogyan is érdemes ezt elkezdeni.

Amire szükséged lesz

Elhatározás és a gardrób nagyságától függően kb. (minimum) 3 óra szabadidő

Koncentrálj arra, hogy ez egy szuper lehetőség. Most egyszer és mindenkorra megszabadulhatsz azoktól a ruháktól, amik csak foglalják a helyet és egy lehetőség arra, hogy a jövőben sokkal tudatosabban válassz tényleg jól hordható ruhákat.

Mire még?

 • Szemetes zsák
 • Üres szennyes tartó
 • 3 Nagy táska felcímkézve (Tisztító, Szabó, Ajándék/Jótékonyság)
 • Műanyag vagy fa fogasok
 • Fiókokba elválasztó lapok (pl. Ikea elválasztók)
 • Lezárható táskák (pl. Asos táska )
 • Ha van, akkor egy teljes alakos tükör
 • Porszívó a szekrény takarításhoz, ha esetleg ezt nem tennéd meg minden fél évben.
 • Egy olyan öltözetre, amit kényelmesen le és fel vehetsz

Első lépés: Gyűjtsd egy helyre az összes ruhád, még akár a szennyesből is

Második lépés: Analizáld és szabadulj meg attól, ami már nem kell

 • Ha a ruha már elhasználódott, elveszítette a színét, formáját. Még akkor is ha …de ez volt a kedvenc pólóm…megértem, komolyan, de majd lesz másik kedvenc. Ez mehet a szemetesbe.
 • Ha nem is kedveled azt a ruhadarabot, ha sosem érezted benne komfortosan magad. Még akkor is ha …de hát drága volt, máson olyan jól állt, stb. Máson lehet, hogy jól fog állni, rajtad pedig egy másik neked való ruha fog szuperül mutatni. Ez pedig mehet ajándéknak.
 • Nem hordtad az elmúlt 2 évben és idén sem fogod. Képzeld el, hogy mivel és hova fogod felvenni. Nem megy? akkor itt az ideje, hogy elajándékozd.
 • Illik az alkatodhoz és a színeidhez? És a szekrényben található többi ruha színéhez? Szépnek és csinosnak érzed magad benne? Ha egy kicsit is elbizonytalanodsz ennek a megválaszolásában, akkor a helyes válasz: ez egy szuper ajándék valaki másnak.
 • Rád illik a ruha? Pont jó? Elég szűk/bő? Megfelelő hosszú az ujja, stb? Ha nem akkor mehet a szabóhoz, varrónőhöz. Nem kell azonnal az összeset megcsináltatni, de teljesen új ruhatárat tudsz varázsolni, és a kedvelt, de nem tökéletes ruháid így meg tudod változtatni.
 • Szükséges azt a ruhát felfrissíteni, tisztíttatni, stb? Ha igen, akkor mehet a tisztítós zsákba.

Harmadik lépés: Rendszerezés

Most, hogy üres a szekrényed akár ki is tisztíthatod, erre úgyis ritkán van lehetőségünk.

Ha most épp nincs szezona egy ruhának, akkor azt érdemes vagy egy lezárható táskában másik szekrényben tárolni vagy a szekrény hátuljában elhelyezni, hogy mindig azok a ruhák kerüljenek előre, amiket napi szinten hordunk.

Ha az akasztós helyekből nincs olyan sok, akkor érdemes a pólókat, pulóvereket összehajtani és úgy tárolni fiókok helyett, mert így jobban átjárja őket a levegő és frissebbek tudnak maradni.

Ha van elég hely, és a ruha anyaga megengedi, akkor érdemes annyi ruhát akasztóra tenni, amennyit csak tudsz, mert így látod át legjobban a ruhatárad. Sajnos, ami nincs szem előtt, arról könnyebben elfelejtkezünk.

Többféle képpen is rendezheted a ruháidat, a szerint, hogy neked mi működik a legjobban:

 • Előkészíthetsz komplett ruha összeállításokat
 • Csoportosíthatod típus szerint pl. a szoknyákat egymás mellé, majd a pólókat, nadrágokat.
 • Vagy dönthetsz úgy, hogy szín szerint csoportosítod őket. esetleg a hosszúságuk szerint.

Én bevallom, ezeknek a kombinációját használom. Szeretem az egyes ruhadarabokat egy helyre csoportosítani, de még ott is szín szerint rendezni őket, a pólókat, nadrágokat és szoknyákat, zakókat egy helyen tartom. A ruhákat és overallokat pedig szintén együtt tárolom. a kabátoknak pedig külön helye van, és ott is hosszúság szerint rendezem őket.

Ha van hozzá türelmed, akkor mielőtt elkezded rendszerezni a ruhákat készíthetsz róluk fényképeket, amit feltölthetsz egy applikációba és készíthetsz belőlük jó kis összeállításokat, amiket aztán variálhatsz is. Ehhez javaslom a Stylebook vagy a Stylitics applikációkat.

A Stylebookba feltöltheted a ruháid képeit, kiszedheted a hátteret és könnyedén összerendezheted őket, összeállíthatod mit mivel viselsz majd. Az új ruhákat is könnyedén hozzáadhatod és akár már a boltban megnézheted mielőtt megvennéd, hogy mivel tudnád hordani. Az app ezen kívül csomagolási tippeket is ad és értesít a legfrissebb trendekről.

A Stylitics pedig segít a színkoordinációban. Kategorizálhatod a ruháid szín, márka, minták, stb. szerint. előre eltervezheted a ruhatárad a hétre és ha elgondolkodnál, hogy egy összeállítást viseltél-e már az elmúlt napokban, akkor ez az applikáció ezt is meg tudja mutatni. Emellett kapsz stílus, trend és időjárási információkat is.

Ha pedig nem szeretnél applikációval bajlódni a legegyszerűbb, ha telefonod fotó applikációját használod. Amikor megtetszik magadon egy ruha összeállítás akkor indulás előtt készíts egy fényképet a telefonoddal és tedd be egy mappába, amit kimondottan az öltözékekhez készítesz, pl, alkalmi ruhák, hétköznapi ruhák munkába, munkavacsora ruhák, stb. Legközelebb pedig mikor tanácstalanul állsz a szekrény előtt csak előveszed a képeket és átlapozod. Rögtön egy csomó inspirációt találsz így saját magadtól.

Negyedik lépés: Alsóneműk és zoknik rendszerezése

Hasonlóan érdemes neki látni, mint a gardrób rendezéséhez. Mindent kiüríteni, majd kidobni mindent, ami kinyúlt, elszíneződött, elhasználódott.

Az alsóneműket, ahhoz, hogy jól átláthatóak legyenek érdemes fiókokban tartani vagy esetleg a szekrény aljában Olyan tárolóban, ami több rekesszel rendelkezik.

Ha fiókokban tartod, illatosított papírt tehetsz a fiók aljába, majd bele a fiók elválasztókat és ide érdemes belehelyezni az alsóneműket és a zoknikat. A gyakran használtakat előre, a ritkábban használtakat pedig hátra.

Érdemes színek és természetesen alsónemű típusok szerint is csoportosítani, ha a hely megengedi, így lesz minden igazán jól átlátható.

Ötödik lépés: Kiegészítők

Sálak: Tarthatod a sálakat egy fiókban fiók elválasztókkal vagy egy speciálisan erre kitalált akasztón (Ikea akasztó). Én az egyik ajtó hátuljára akasztottam fel egy ilyet, így jól átláthatóak lettek a sálak és meg díszítésnek sem rossz a szobában😀

Kalapok: Ha megoldható, akkor érdemes dobozokban tartani a kalapokat, felcímkézve, hogy tudd melyik dobozban milyen kalap található. Én van, hogy 2-3 kalapot tartok egy nagyobb dobozban egymásba tartva és kitömve, mert így nem veszítik el a formájukat és helytakarékosabb.

Táskák: Ha van elég helyed hozzá, akkor a táskákat kitömve érdemes tartani, hogy ne veszítsenek formájukból. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy a bizonyos időközönként átpakolom a táskákat és a kisebbeket a nagyobbakba teszem, így helyet spórolok, miközben ki is tömöm a nagyobbakat. Érdemes a drágább táskákat az ahhoz adott zsákban tartani, hogy megvédje a sérülésektől és az elszíneződésektől. De fel is akszthatod a táskákat egy szekrény ajtó vagy ajtó hátuljára (táskarendező). Jó ötlet a táskákról fényképeket készíteni, amit felrakhatsz a szekrény oldalára vagy megint csak tárolhatsz a telefonodban egy külön mappában, ahol bármikor megnézheted, ha alkalomra választasz táskát.

Övek: az öveket felkaszthatod a kapcsuknál fogva vagy feltekerheted őket és úgy teheted be a fiókba, szépen egymás mellé fektetve, szintén fiók elválasztókkal színenként rendezve.

Cipők: A cipőket természetesen a legjobb cipősszekrényben vagy egy nagyobb gardróbban cipőtárolókon esetlek csizma akasztókon tartani. De ha limitált a hely jó ötlet lehet átlátszó cipősdobozokat (műanyag dobozok) beszerezni, amiben jól láthatók a cipők. Ha limitált a hely, akkor jó ötlet évszakonként átrendezni a cipőket és azokat, amik épp nincsenek használatban cipősdobozokba elpakolni.

Most pedig, hogy mindent sikerült szépen elrendezned már csak az a dolgod, hogy ezt ilyen rendezetten is tartsd a jövőben. Ez nagyon egyszerű, ha minden fél évben röviden átnézed a gardróbot, szortírozod és kiszórod, ami nem kell. Így az új ruháknak is mindig lesz helye és a gardróbodat mindig frissnek és jól használhatónak fogod érezni.

Ha érdekel, akkor egy következő postban szívesen írok hogyan lehet jól mix and match darabokat választani és a ruháidat kombinálni, vagy hogy mi az a 10 alapdarab amire minden gardróbban szükség van.

Köszönöm, ha kedveled a bejegyzést és ha követsz engem itt, a facebookon és az instagramon.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.