5 Önbizalom booster – Pozitív életszemlélet

Örülök, hogy újra itt vagy. Vesézzük ki ma egy kicsit az önbizalom témáját. Mert mi is az az önbizalom? Te tudod? Egy tulajdonságunk? Egy olyan dolog, ami fix az életünkben? Vagy ezzel születtünk vagy nem? Na hogyan is áll ez össze?

Van egy jó hírem. az önbizalom tanulható, gyakorolható és megszerezhető. És ezt ráadásul saját tapasztalatból is tudom, nem csak a kutatási eredményekből.

Néhány hete egy szituációs feladatban vettem részt, ahol egy olyan személyt kellett eljátszanom, aki bizonytalan, olyan…bocsánat, hogy élek típus. Ez elég sok emléket felszabadított fel bennem gyerekkoromból és eszembe jutott, hogy az akkori és a mostani önbizalmam köszönő viszonyban sincsenek egymással. Gyerekkoromban rettegtem, hogy elveszítem az emberek szeretetét, ezért nehezen vállaltam fel a véleményem és nehezen álltam ki saját magam mellett. Időközben megtanultam, hogy nem annak van önbizalma, aki kemény és erős és ezt mutatja, az is lehet csak egy színjáték. Az önbizalommal teli ember, autentikus, a különböző szituációkban megfelelően viselkedik, tud domináns és tud visszahúzódó is lenni, ahogyan a helyzet ezt megkívánja.

Nekem hosszú évek voltak mire ide eljutottam, de jó hírem van, megy ez gyorsabban is, ha ismered a kulcsot hozzá. Az önbizalom ugyanis tanulható. Csak döntés kérdése. Behúzódhatsz az árnyékba, ahol a sebeid nyalogatod vagy választhatod a teljes életet.

Az életet le lehet élni árnyékban de le lehet élni a fényben is.  Én a fényt választottam, mert nekem ez egy sokkal boldogabb élet. És Te?

Na hát akkor mi is segíthet helyre rázni az önbizalmat?

Gyakorlás

Tételezzük fel, hogy már tudsz járni. Tudsz járni? Magabiztosan teszed az egyik lábad a másik mögé és biztos vagy abban, hogy nem fogsz eldőlni, ha ezt megteszed? Hát akkor te magabiztosan jársz. Hogyan sajátítottad el vajon ezt a tudást? Ja, hogy felálltál, elestél, de aztán újra megpróbáltad és végül sikerült. Aztán egyre többet gyakoroltad és ez magabiztosságot adott neked. Ma meg már nem is gondolsz arra hogyan kell járni, egyszerűen csak teszed a dolgod. Hurrá! Itt az egyik kulcs. csinálni, csinálni, csinálni, addig gyakorolni valamit, amíg rutinos vagy akár szakértő leszel benne.

Keress egy jó modellt

Modellezz, majd addig játszd, amíg azzá válsz. Ez azért elég hosszadalmas folyamat lehet, de elképzelhető, hogy ezt választod. Találj egy olyan embert, aki szerinted mindig autentikusan és önbizalommal telve viselkedik és nézd meg ő, hogy csinálja, kövesd az ő viselkedés módját, adaptáld és játszd el, hogy ő hogyan viselkedne hasonló helyzetekben. Húzd magadra a viselkedését, mint egy szerepet. Minél többet játszod ezt annál jobban beépül, míg végül részeddé válik.

Testtartás (power poses)

Amy Cuddy a belinkelt youtube videoban elmeséli, hogy az erőt szimbolizáló testtartások pozitív hormonális és viselkedési hatásokat érnek el. Már 2 perc olyan hatással lehet rád, hogy azt érzed uralod a teret, uralod a megbeszélést és most akármit is mondasz, azt úgy tudod megtenni, hogy ma mindenki elfogadja tőled. Hogy van-e hosszútávú hatása? Én ezt az első pontra tudnám visszavezetni. Minél többször tapasztalod meg ezt az érzést, és hogy milyen jó így fellépni, annál könnyebben megy majd legközelebb és idővel be is épül.

Másként tekinteni a világra

Bevallom, nekem a következő mondat felemelő volt: Nincs kudarc csak visszajelzés. Hogy ez milyen felszabadító! Ha nincs kudarc, akkor sosem bukhatok el és ha csak visszajelzés van, akkor igazából milyen szuper, hogy megkaphatom ezeket a visszajelzéseket és ezekből tanulva, legközebb majd másként közelítem meg a témát, másként oldom meg a feladatot. És tényleg. A mai társadalomban minden arról szól, hogy sikeres vagy-e, pedig a siker nem egy nap vagy éjszaka alatt érkezik meg. Kérdezz meg a felső vezetőket vagy kérdezz meg mai youtoubereket, akiknek nagyon sok követője van. Kitartó munka eredménye, dolgozol, majd megnézed működik-e, meghallgatod a visszajelzéseket, ha nem akkor átgondolod és így tovább, míg el nem érsz a célig. Oravecz Nóra: Van egy ötletem című könyve ezt szépen le is írja. Érdemes elolvasni.

Oravecz Nóra Van egy ötletem

Megfelelő kérdések

Vigyázz mit kérdezel magadtól, mert az agyad megadja a választ. Voltál már te is olyan szituációban, mikor valami negatív dolog történt veled és belemerültél az önsajnálatba, azt kérdezted, hogy jaj miért történik ez megint velem, miért pont én, hogy lehetek megint ilyen szerencsétlen? Miért nem sikerül nekem soha semmi? És még a többi… Na van egy jó hírem meg egy rossz hírem. A rossz az, hogy ha ezeket a kérdéseket teszed fel továbbra is magadnak, az agyad meg fogja válaszolni és nagyon kreatív válaszokkal fog előállni, egyre szarabbul érzed majd magad. De ígértem, hogy van egy jó hír is. Az, hogy ha a megfelelő kérdéseket teszed fel magadnak az agyad a megfelelő válaszokat fogja produkálni. Én imádok tanulni és fejlődni, új információkat gyűjteni. Ezért, ha valami olyan történik velem, aminem a várt eredményt produkálta a következő kérdéseket teszem fel. Mi az, amit ebből tanulhatok? Mi a jó ebben a szituációban? Mit csinálhatok másként legközelebb? És micsoda felszabadító érzés tudni, hogy minden rajtam múlik. Mert, ha rajtam múlik, akkor én tehetek azért, hogy megváltoztassam.

Neked milyen tipped van az önbizalom fejlesztésére? Van, ami jól bevált?  Szívesen elolvasom, kérlek oszd meg.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.